Servo Motor Sistemleri

Servo motorlar

Servo motor en çok otomasyon teknolojisi gibi endüstriyel uygulamalardaki yüksek teknolojili cihazlar için kullanılır. Makinenin parçalarını yüksek verimlilik ve büyük hassasiyetle döndüren bağımsız bir elektrikli cihazdır.  Ayrıca bu motorun çıkış mili belirli bir açıya hareket ettirilebilir. 

Servo motorlar ağırlıklı olarak ülkemizde, Cnc makinaların da ve otomasyon makinaları'nın imalatında ve modernize edilmesinde kullanılmaktadır. Mini servo motorlar ile: oyuncaklar, arabalar, uçaklar ve daha pek çok cihazda kullanılmaktadır.

Servo motor, açısal konum, ivme ve hız açısından hassas bir kontrol sağlayan bir döner aktüatör veya motordur. Servo motorlar, normal bir motorun sahip olmadığı belirli yeteneklere sahiptir.  

Servo motor türleri:

Servo motorlar, uygulamalarına göre farklı tiplerde olabilir. Bunların en önemlileri: 

AC servo motor, DC servo motor, fırçasız DC servo motor, pozisyonel dönüşlü servo motor, sürekli dönüşlü servo motor ve lineer servo motordur.

Tipik bir servo motor, güç, kontrol ve toprak olmak üzere üç kablodan oluşur. Bu motorların şekli ve boyutu, uygulamalarına bağlıdır.


1. DC servo motor:

DC Servo Motorlar elektromanyetik motorlarla aynı şekilde çalışmaktadır. Servo Motorlar'ın Tasarımı, yapımı ve çalışma mod'ları farklıdır.

Servo motor'un rotorları, uzun rotor uzunluğu diğer motor'lardan daha küçük çaplarda tasarlanmıştır. Servo Motor'un Boyutları, aynı güç değerlerine sahip geleneksel motorlardan daha büyüktür.

DC servo motor'ları  4 ayrı türden oluşmaktadır.

DC servo motor 1- Seri motorlar:

Seri motorlar yüksek bir başlangıç ​​tork'una sahiptir ve büyük akım çeker. Bu tür bir motorun hız ayarı zayıftır.

DC servo motor 2- Bölünmüş seri motor:

Bazı kesirli kilowat'lara sahip bölünmüş alan oranına sahip motorlardır. tipik bir tork-hız eğrisine sahiptir. Bu DC servo motor yüksek durma tork'unu ve yüksek hızda tork'ta hızlı bir azalma sağlar.

DC servo motor 3- Şönt kontrol motoru:

İki ayrı sargısı vardır:

1. alan sargısı - stator üzerinde.

2. armatür sarımı - makinenin rotor'unda.

Her iki sargı da bir dc besleme kaynağına bağlıdır.


DC servo motor 4- Kalıcı mıknatıslı şönt motoru:

Alanın aslında kalıcı bir mıknatıs tarafından beslendiği sabit bir uyarma motorudur. Ayrıca performans, armatür kontrollü sabit alan motoruna benzer.

2. AC servo motor:

AC servo motorlar, geri besleme ve yakın döngü kontrolü sağlamak için enkoder'lerin kontrolör'lerle birlikte kullanıldığı AC motorlardır. 

Bu nedenle, bu motorlar yüksek doğrulukta konumlandırılabilir. Böylelikle tam olarak uygulama ihtiyacına göre kontrol edilebilirler.

AC servo motorların sınıflandırılması iki tipte yapılır. Bunlar 2 fazlı ve 3 fazlı AC servo motorlardır.  AC servo motorlar Düşük güç uygulamaları için kullanılırlar. 

Ayrıca, üç fazlı endüksiyon motoru artık yüksek güçlü sistemin kullanıldığı uygulamalar için kullanılmaktadır.


3. Fırçasız DC servo motor:

BLDC Servo motorlar, yaygın olarak elektronik olarak değiştirilmiş motorlar, inverter veya anahtarlamalı güç kaynağı aracılığıyla DC elektrikle çalışan senkron motorlar olarak bilinir. Bu nedenle, motorun her fazını bir kapalı döngü denetleyicisi aracılığıyla sürmek için bir  AC elektrik akımı sağlar. Kontrolör, motorun hızını ve torkunu kontrol eden motor sargılarına akım darbeleri sağlar.

Fırçasız bir motor sisteminin yapısı tipik olarak kalıcı mıknatıslı bir senkron motora benzer. Son olarak, fırçasız motorun fırçalı motorlara göre avantajları yüksek güç / ağırlık oranı, yüksek hız ve elektronik kontroldür. Fırçasız motorlar, bilgisayar, bir çok elektrikli aletler ve model uçaklar, otomobillere kadar değişen yerlerde kullanılabilir.


4. Konumsal dönüş servo motor:

Pozisyonel dönüş servo motor'u en önemli servo motordur. Bu nedenle aynı zamanda en yaygın servo motor türüdür. Mil çıkışı yaklaşık 180 derece dönmektedir. Ek olarak, dönüş sensörünü korumak için bu sınırların dışına çıkmayı durdurmak için dişli mekanizmasında bulunan fiziksel durdurucular içerir.


5. Sürekli dönüş servo motor:

Sürekli dönüşlü servo motor, ortak konumsal dönüş servo motoruyla ilgilidir, ancak süresiz olarak herhangi bir yöne gidebilir. Kontrol sinyali, servo motor'un statik konumunu ayarlamaktan çok, hız ve dönüş yönü olarak anlaşılır. Potansiyel komutların aralığı, servo motor'un, komut sinyalini değiştirirken tercihe göre saat yönünde veya saat yönünün tersine dönmesini sağlar.

Bu nedenle, bu tür bir motor, bir radar çanağında, bir robot üzerinde veya bir mobil robot üzerinde bir tahrik motoru olarak kullanabilir.

6. Doğrusal servo motor:

Doğrusal servo motor da konumsal dönüşlü servo motora benzer, ancak çıkışı daireselden ileri geri değiştirmek için ekstra dişliler içerir. Bu servo motorların çok fazla kullanılmamakta ve bulunması zor servo motorlar'dandır.

 Servo Motor'ların Çalışma prensibi:

Servo motor, PWM (Darbe Genişliği Modülasyonu) prensibine göre çalışır; bu, dönme açısının, kontrol PIN'ine uygulanan darbe süresi tarafından kontrol edildiği anlamına gelir.

Servo motor, değişken bir direnç (potansiyometre) ve bazı dişliler tarafından kontrol edilen DC motordan oluşur.


Servo motor mekanizması:

Bir servo motor, hareketini ve son konumunu kontrol etmek için konum geri bildirimini kullanan kapalı döngü bir servo Sistemdir.

Servo Motorlar, konum ve hız geri bildirimi sağlamak için bir tür kodlayıcı içerir. En basit durumda, sadece konumu ölçüyoruz. Daha sonra çıkışın ölçülen konumu, kontrolörün harici girişi olan komut konumu ile karşılaştırılır. Şimdi, çıkış konumu beklenen çıkışınkinden farklıysa,  bir hata sinyali oluşur. Bu, çıkış milini uygun konuma getirme ihtiyacına göre motorun her iki yönde de dönmesine neden olur.  Konum yaklaştıkça, hata sinyali sıfıra düşer. Sonunda motor durur.

Servo Motorlarda yukarıda anlatılan işlemleri servo sürücüler ile yapmaktayız. Her servo sistem bir servo sürücüye ihtiyaç duymaktadır.


Servo motorlar, yalnızca bir potansiyometre ve motorlarının patlama-patlama kontrolü aracılığıyla algılamayı konumlandırabilir. Ayrıca motor her zaman tam hızda döner. Bu tip servo motorlar endüstriyel hareket kontrolünde çok fazla kullanılmamaktadır.


Servo motorların çalışması:

Servo motorlar konumu ve hızı çok hassas bir şekilde kontrol eder. Artık bir potansiyometre şaftın mekanik konumunu algılayabilir.  Bu nedenle motor şaftı ile dişliler aracılığıyla eşleşir. Şaftın mevcut konumu potansiyometre ile elektrik sinyaline dönüştürülür ve komut giriş sinyali ile karşılaştırılır. Modern servo motorlarda, elektronik kodlayıcılar veya sensörler şaftın konumunu algılar.


Şaftın konumuna göre komut girişi vererek. Geri besleme sinyali verilen girişten farklıysa, bir hata sinyali kullanıcıyı uyarır. Bu hata sinyalini yükseltebiriz ve motora giriş olarak uygularız, dolayısıyla motor döner ve şaft gereken konuma ulaştığında, hata sinyali sıfır olur ve bu nedenle motor, konumu koruyarak hareketsiz kalır.


Komut girişi elektrik darbeleri şeklindedir. Motora gerçek giriş, geri besleme sinyali (mevcut konum) ile gerekli sinyal arasındaki fark olduğundan,

motorun hızı mevcut konum ile gerekli konum arasındaki farkla orantılıdır. Motorun ihtiyaç duyduğu güç miktarı, gitmesi gereken mesafe ile orantılıdır.


Servo motorlar'ın kontrolü:

Genellikle bir servo motor her iki yönde de 90 derece döner, dolayısıyla maksimum hareket 180 derece olabilir. Bununla birlikte, normal bir servo motor, 

mekanik duruşta bir yapıya daha fazla dönemez.


Servo Motorlardan çıkan üç kabloyu alıyoruz: pozitif, toprak ve kontrol kablosu. Bir servo motor, kontrol kablosu aracılığıyla darbe genişliği modülasyonlu (PWM) 

bir sinyal göndererek kontrol edilir. Her 20 milisaniyede bir darbe gönderilir. Darbelerin genişliği şaftın konumunu belirler.


bu konu ila alakalı şöyle bir örnek verebiliriz.

1ms'lik bir darbe şaftı -90 derecede saat yönünün tersine hareket ettirecek, 1.5ms'lik bir darbe şaftı 0 derece olan nötr pozisyonda hareket ettirecek ve

2ms'lik bir darbe şaftı +90 derecede saat yönünde hareket ettirecektir.


Bir servo motora uygun genişlikte darbe uygulayarak hareket etmesi için komut verdiğimizde şaft, şaftın gerekli konumuna hareket eder ve onu tutar. 

Ancak motor değişmeye direnir. Motorun konumu tutması için darbelerin tekrarlanması gerekir.


Sitemizde bulunan servo motorlar AC Servo Motor tipindedir. Servo Motorlarımız Pulse Direction şekli ile çalışmaktadır. Pulse sinyali ile konumlandırılmaktadır. Sitemizde istenilen KW gücünde servo motorları bulabilirsiniz.  Servo Motorlarımıza uygun Servo sürücüler bulunuyor. Servo Motorları ve sürücüleri sitemizde takım olarak satmaktayız. Servo Motor ve sürücüler ithal üründür ve 2 sene garantilidir. Servo sürücü kurulumlarında profesyonel destek vermekteyiz.


Servo ve motor sürücüleri hakkında detaylı bilgi için bizleri arayabilirsiniz.


BLDC tipi servo motorları da sitemizde bulabilirsiniz. Bu servo motorlar DC akımla çalıştığı için projelerinizde çok uygun fiyata satın alarak kullanabilirsiniz.


Sitemizde de göreceğiniz üzere

Servo Motorlar

Frenli Servo Motorlar

Spindle Servo Motorlarve BLDC Servo motorları sizlere sunmaktayız.


Servo Motor, Servo Motor Sürücü, Servo Motor Sürücü Fiyatları, Servo Motor Fiyatları


Alt Kategoriler



 Frenli  Servo Motor 3000 Watt
Frenli Servo Motor 3000 Watt

Servo Motor 3000 Watt güç değerine, 20 Nm tork değerinde, dakikada 1500 devir ve 130x130 flanş değer..

$560,00 + KDV

Frenli Servo Motor 0.75 kW - SG-15A
Frenli Servo Motor 0.75 kW - SG-15A

0.75 kw güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 2.40 tork değerinde, dakikada 3000..

$550,00 + KDV

Frenli Servo Motor 0.75 kW - SG-AS15AF
Frenli Servo Motor 0.75 kW - SG-AS15AF

0.75 kw güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 2.40 tork değerinde, dakikada 3000..

$570,00 + KDV

Frenli Servo Motor 0.75 kW - SG-AS15BF
Frenli Servo Motor 0.75 kW - SG-AS15BF

0.75 kw güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 2.40 tork değerinde, dakikada 3000..

$590,00 + KDV

Frenli Servo Motor 3.00 kW - SG-AS50AF
Frenli Servo Motor 3.00 kW - SG-AS50AF

3 kW güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 20 Nm tork değerinde, dakikada 1500 d..

$1.200,00 + KDV

Frenli Servo Motor 3.00 kW - SG-AS50BF
Frenli Servo Motor 3.00 kW - SG-AS50BF

3 kW güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 20 Nm tork değerinde, dakikada 1500 d..

$1.250,00 + KDV

Frenli Servo Motor 4.30 kW - SG-AS50AF |27 Nm Tork |1500 devir
Frenli Servo Motor 4.30 kW - SG-AS50AF |27 Nm Tork |1500 devir

4.3 kW güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 27 Nm tork değerinde, dakikada 1500..

$1.500,00 + KDV

Frenli Servo Motor 4.30 kW - SG-AS50BF | 27 Nm Tork | 1500 devir
Frenli Servo Motor 4.30 kW - SG-AS50BF | 27 Nm Tork | 1500 devir

4.3 kW güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 27 Nm tork değerinde, dakikada 1500..

$1.550,00 + KDV

Frenli Servo Motor 4300 Watt | 27 Nm |  1500 devir | 180x180 flanş | 4.3 kw
Frenli Servo Motor 4300 Watt | 27 Nm | 1500 devir | 180x180 flanş | 4.3 kw

Servo Motor 4300 Watt güç değerine, 27 Nm tork değerinde, dakikada 1500 devir ve 180x180 flanş değer..

$860,00 + KDV

Frenli Servo Motor 5.50 kW - SG-AS75AF | 35 Nm Tork |1500 devir | servo motor sürücü
Frenli Servo Motor 5.50 kW - SG-AS75AF | 35 Nm Tork |1500 devir | servo motor sürücü

5.50 kW güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 35 Nm tork değerinde, dakikada 150..

$1.750,00 + KDV

Frenli Servo Motor 5.50 kW - SG-AS75BF | 35 Nm tork |1500 devir| servo motor sürücü
Frenli Servo Motor 5.50 kW - SG-AS75BF | 35 Nm tork |1500 devir| servo motor sürücü

5.50 kW güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 35 Nm tork değerinde, dakikada 150..

$1.800,00 + KDV

Frenli Servo Motor 5500 Watt | 5.5 kw | 35 Nm tork | servo motor sürücü
Frenli Servo Motor 5500 Watt | 5.5 kw | 35 Nm tork | servo motor sürücü

Servo Motor 5500 Watt güç, 35 Nm tork değerinde, dakikada 1500 devir ve 180x180 flanş değerine sahip..

$1.050,00 + KDV

Servo 1500 Watt
Servo 1500 Watt

Servo 1500 Watt güç değerine, 6.00 Nm tork değerinde, dakikada 2500 devir ve 130x130 flanş değerine ..

$240,00 + KDV

Servo Motor 0.10 kW - SG-AS15AF
Servo Motor 0.10 kW - SG-AS15AF

0.20 kw güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 0.330 tork değerinde, dakikada 500..

$380,00 + KDV

Servo Motor 0.10 kW - SG-AS15BF
Servo Motor 0.10 kW - SG-AS15BF

0.10 kw güç değerine, 220 volt voltaj değerine sahip servo motor, 0.330 tork değerinde, dakikada 500..

$400,00 + KDV

Gösterilen: 1 ile 15 arası, toplam: 58 (4 Sayfa)
Top